Riviera Zeytinyağı ile Natürel Sızma Zeytinyağı Arasındaki Fark Nedir?

Riviera Zeytinyağı ile Natürel Sızma Zeytinyağı Arasındaki Fark Nedir?

Zeytinyağı, karakteristik tadı ve kadifemsi dokusu ile sofralarımıza lezzet katan bir yapıya sahip. Ancak her zeytinyağı için bu durum geçerli değil. Peki, mutfaklarınıza lezzet katacak zeytinyağını nasıl seçmeniz gerekli? Bunun için zeytinyağı türlerini bilmenizde fayda var.

Zeytinyağı seçimi yaparken pek çok farklı terimle karşılaşmanız mümkün. Bu terimler arasında erken hasat veya olgun hasat, zeytinin hasat zamanını belirtirken soğuk sıkım ya da sıcak sıkım da zeytinin yağını çıkarmak için kullanılan sıkma yöntemini ifade eder. Ancak bunlar dışında dikkat etmeniz gereken iki farklı zeytinyağı çeşidi mevcut. Bunlar ise riviera zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağı.

Riviera ve natürel sızma terimleri aslında zeytinyağı için temel bir farka işaret ediyor. Bu fark ise tabii ki zeytinyağının kalitesi. Bu nedenle zeytinyağı seçimi yaparken öncelikle bu iki terime dikkat etmek oldukça önemli.

O halde gelin, riviera ve natürel sızma zeytinyağı arasındaki farkları inceleyerek kaliteli zeytinyağı seçmenin tüyolarını daha detaylı keşfedelim.

İlk olarak natürel sızma zeytinyağını inceleyelim.
 





 

Natürel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağına, tamamen doğal yöntemlerle ve hiçbir kimyasal müdahale olmadan üretilen zeytinyağı demek mümkün. Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’nde de natürel zeytinyağı, zeytinin doğal niteliklerinde değişiklik olmayacak şekilde ısıl ortam ve yöntemler ile üretilen yağ olarak tanımlanır. Üretimde dikkat edilen bu unsurlar sayesinde de natürel zeytinyağı, zeytinyağı çeşitleri arasında zeytinin tüm duyusal ve kimyasal özelliklerini taşıması ile farklılaşır.

Buna ek olarak bir zeytinyağının natürel sızma olması için belirli bir asitlik derecesini geçmemesi gerekir. Bu oran da yine Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği ile belirlenir. Bir yağın natürel sızma yağ kategorisine girmesi için zeytinyağının yağ asitliği, oleik asit cinsine göre her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmamalıdır.

“Peki, riviera zeytinyağı nedir?” diye merak ediyorsanız şimdi, bu zeytinyağı çeşidini daha detaylı tanıma zamanı.
 





 

Riviera Zeytinyağı Nedir?

Riviera zeytinyağı, aslında karışım zeytinyağıdır. Çünkü riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ve doğrudan tüketime uygun olan natürel zeytinyağlarının birleşiminden oluşturulur. Bu nedenle riviera zeytinyağının içeriğini daha iyi anlamak için rafine zeytinyağını da bilmekte fayda var.

Ham zeytinyağının rafine edilmesi ile elde edilen rafine zeytinyağı, doku bakımından zeytinyağına benzese de tat ve koku açısından zeytinyağı özelliği taşımaz. Çünkü kimyasal bir işlem uygulanarak rafine edilen bu zeytinyağı fazlasıyla inceltilir. Bu da karakteristik bir tada ve yüksek besin değerine sahip olan zeytinyağının tüm bu özelliklerini kaybetmesine neden olur.

İşte, riviera zeytinyağı da kimyasal işlem ile elde edilen rafine zeytinyağın ve tamamen doğal yöntemlerle üretilen natürel zeytinyağın karışımından meydana gelir. Bu durum; tat, koku ve besin değeri açısından pek çok farka sebep olduğu gibi yağ asitliği de natürel sızma zeytinyağından farklılaşır. Riviera zeytinyağının serbest yağ asitliği ise oleik asit cinsinde her 100 gramda 1,0 gramdan fazla olmamalıdır. Her iki zeytinyağının özelliklerini incelediğimize göre şimdi, karşılaştırma zamanı.
 

 

Natürel Sızma Zeytinyağı ve Riviera Zeytinyağı Karşılaştırması

Özelliklerinden de anlaşıldığı gibi natürel sızma zeytinyağı, hiçbir kimyasal işlem uygulanmadan üretilen ve böylece zeytinin yüksek besin değerini yağa taşıyan, zeytinyağının en saf halidir. Riviera zeytinyağı ise karışım bir zeytinyağı olması ve rafine yağın kimyasal işlem görmesinden kaynaklı olarak natürel sızma zeytinyağının aksine besin değeri açısından yüksek polifenol oranını kaybetmiş bir yağdır.

Her iki zeytinyağının üretim aşamasındaki farklılık; zeytinyağının tadı, asitlik derecesi ve polifenol oranı gibi pek çok özelliği etkiler. O halde bu farkları daha detaylı şekilde incelemek için bu iki zeytinyağının özelliklerini karşılaştıralım:
 

  Natürel Sızma Zeytinyağı Riviera Zeytinyağı
Asitlik derecesi (100 gramda) Maksimum 0,8 gram Maksimum 1 gram
Tat Yoğun ve aromatik Hafif ve yumuşak
Kimyasal işlem Kimyasal işlem görmemiş Kimyasal işlem görmüş
Polifenol oranı Daha yüksek Daha düşük
Üretim Doğal yöntemler Rafine ve natürel zeytinyağının karışımı
Kullanım Her türlü meze, salata, sıcak yemek, ızgara ve kızartmalarda kullanılabilir. Daha çok kızartmalar ve sıcak yemekler için uygundur.
 

Tabloda da görüldüğü gibi zeytinyağının benzersiz tadını ve kokusunu deneyimlemenin yolu natürel sızma zeytinyağından geçiyor. Zeytinin yetiştiği bölgeden hasat zamanına, üretim yöntemlerinden şişelemesine kadar her bir unsur zeytinyağının damakta bıraktığı tadı etkilese de genel olarak doğal yollarla üretilen, yüksek besin değerine sahip zeytinyağı tüketmek için natürel sızma zeytinyağı çeşitlerini seçmenizde fayda var.



Doğal üretim süreçleri ile zeytinin besleyici özelliklerini zeytinyağı ile buluşturan natürel sızma zeytinyağı, kaliteli bir zeytinyağı seçimi yapmak için temel unsur. Tabii natürel sızma zeytinyağları arasından seçiminizi yaparken hem tat hem de besin değeri açısından zengin bir zeytinyağı için sıkma yöntemi ve hasat zamanı gibi zeytinyağı seçiminde dikkat etmeniz gereken diğer unsurları da göz önünde bulundurmanız oldukça önemli. Tüm bu unsurlar hakkında daha detaylı bilgi almak ve damak tadınıza en uygun zeytinyağı seçimini yapmak için “Zeytinyağı Seçim Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Ancak unutmayın ki zeytinyağının eşsiz tadını hissedebilmek, sadece zeytinyağının çeşidine bağlı değil. Zeytinin yetiştiği bölge, kalitesi, sıkma yöntemleri ve şişelemesi gibi pek çok unsur, zeytinyağının tadını etkiler. Bu nedenle doğru zeytinyağı üreticisini bulmak da kaliteli seçim için bir o kadar önemli. Siz de hasattan üretime kadar doğru yöntemlerle elde edilen Gaia Oliva natürel sızma zeytinyağlarını tercih ederek en doğal hali ile damağınızda eşsiz bir iz bırakan zeytinyağı tadını deneyimleyebilirsiniz.
 

Etiketler: #soğuksıkım, #zeytinyağı, #erkenhasat
Nisan 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR